Begravelse eller bisættelse?

Der er flere måder, hvorpå man kan tage afsked med sin nærmeste. Valget afhænger af både traditioner, men især også holdninger til livet efter døden. Nogle ønsker begravelse og andre foretrækker en bisættelse. Oftest har den afdøde aflagt et ønske om, hvorvidt personen foretrækker det ene frem for det andet. Det er altså oftest, at de pårørende ikke skal tage stilling til måden, hvorpå den afdøde skal hvile i fred. Dén beslutning er taget på forhånd. Men hvad er forskellen på de to former egentlig?

 

Den afgørende forskel

Den største forskel mellem de to former er måden, hvorpå kisten bliver håndteret efter højtidligheden i kirken eller kapellet. Når en begravelse finder sted afsluttes ceremonien med, at den afdøde sænkes ned i jorden under ord fra bedemanden. Herefter har den afdøde en gravplads, som pårørende kan besøge, når de har lyst til at sørge eller pynte graven med blomster eller lys. Ved en bisættelse bæres kisten direkte ud i en rustvogn, som efterfølgende transporterer kisten til et krematorium, hvor liget bliver brændt og asken bliver bevaret.

 

Bisættelsen

Kaster man også jord på kisten, selvom afdøde skal brændes? Ja, det gør man faktisk. Ligesom til en nedsænkelse af kisten i jorden, som mange forbinder en traditionel begravelse med, så kaster man jord på kisten, selvom afdøde skal brændes. I et krematorium bliver kisten med den afdøde brændt, hvorefter kun asken er tilbage. De pårørende kan forvente at få urnen med den afdødes aske udleveret efter ca. 8-15 dage efter. Oftest arrangeres der en mindre ceremoni, hvor nærmeste samles til en lille afsked. Mange vælger at blive kremereret, da pårørende efterfølgende har muligheden for at sprede asken, hvor man nu har lyst til.

 

Begravelsen

Den traditionelle begravelse foregår ved, at kisten bliver båret til et udvalgt gravsted på kirkegården, hvor bedemanden fører ordet. Hvis pårørende har valgt musik eller sange, der skal synges ved afskeden, foregår det også ved gravstedet. Graven er udvalgt af pårørende, som oftest vil være placeret ved andre afdøde familiemedlemmer. Efter afsked sænker kistebærerne kisten i jorden, hvorefter bedemanden kaster jord på kisten. Efterfølgende sørger kirken for det praktiske dvs. tildækning af kisten samt pyntning af gravstedet, som pyntes med blomster mm. fra gæster og familie.

 

Nogle danskere er ikke medlem af Folkekirken, hvilket betyder, at begravelse eller bisættelse ikke kan foregå i en Folkekirke. Du kan læse mere via dette link om, hvordan en borgerlig ceremoni uden for Folkekirken foregår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *